Vraag vrijblijvend ons informatiepakket aan. Klik hier

Blog afbeelding

Waar moeten MSP-ers opletten als ze migreren naar een Cloudomgeving?

Migreren van een datacenter naar een Cloudplatform is voor sommige MSP-ers best een uitdaging en een enorme drempel om het (nog) niet te doen. En dat begrijpen we bij AllCloud best. Dit komt omdat de gevolgen voor de business continuïteit als het fout gaat best groot kan zijn. Toch hoeft dit helemaal geen probleem te zijn als de voorbereiding zorgvuldig wordt uitgevoerd. Want bij het migreren van een datacenter naar een Cloudomgeving zijn er verschillende belangrijke aandachtspunten waar Managed Service Providers (MSP-ers) rekening mee moeten houden om een succesvolle overgang te waarborgen. Omdat we al veel partners hebben geholpen bij hun migratie, zijn hier wat punten waar je rekening mee moet houden:

Grondige planning:

Een zorgvuldige planning is essentieel. Stel een duidelijk migratieplan op dat alle stappen, verantwoordelijkheden en tijdslijnen bevat. Dit plan moet rekening houden met de specifieke behoeften en doelstellingen van zowel je eigen business case als die van je klanten. Overleg met je klanten wanneer de migratie plaats kan vinden.

Beveiliging:

Beveiliging is van het grootste belang. Zorg ervoor dat de beveiligingsmaatregelen in de Cloudomgeving overeenkomen met, of zelfs verbeterd zijn, ten opzichte van wat er in het datacenter werd geboden. Zorg voor sterke toegangscontroles en gegevensencryptie.

Datamigratie:

Het migreren van gegevens van het datacenter naar de Cloud moet zorgvuldig worden gepland en uitgevoerd. Dit omvat het identificeren van welke gegevens moeten worden gemigreerd, het kiezen van de juiste migratietools en het testen van de migratie om ervoor te zorgen dat alle gegevens correct overkomen.

Prestatie-optimalisatie:

Zorg ervoor dat de prestaties in de Cloudomgeving voldoen aan de verwachtingen van je klanten. Dit kan ook het finetunen van Cloudresources en de netwerkconfiguratie omvatten.

Naleving van regelgeving:

Afhankelijk van de sector waarin je klanten actief zijn, kan je als MSP-er te maken krijgen met specifieke nalevingsvereisten zoals AVG regelgeving. Het is essentieel om te zorgen dat de Cloudomgeving voldoet aan deze vereisten.

Disaster recovery en back-up:

Het opzetten van een solide disaster recovery- en back-upstrategie in de Cloud is van cruciaal belang. Controleer of je data veiliggesteld kan worden in het geval van onverwachte gebeurtenissen.

Opleiding en vaardigheden:

MSP-ers moeten hun personeel bijscholen om vertrouwd te raken met de nieuwe Cloudomgeving en de benodigde vaardigheden op te bouwen voor het beheer ervan.

Vendor lock-in:

Het vermijden van vendor lock-in is belangrijk. Als MSP-er moet je ervoor zorgen dat je in staat bent om indien nodig van cloudprovider te veranderen zonder grote problemen.

Communicatie met klanten:

Het is van groot belang om open- en transparante communicatie te onderhouden met je klanten gedurende het migratieproces. Je klanten moeten op de hoogte worden gehouden van de voortgang en eventuele wijzigingen die hun dienstverlening kunnen beïnvloeden.

Goed gevoel

Het is een aardig lijstje met aandachtspunten waar je op moet letten, want het overstappen naar een Cloudprovider doe je wel overwogen. Deze punten heb ik wat zakelijk omschreven en soms ook in de gebiedende wijs want ze zijn ook erg belangrijk. Echter laat ook je gevoel spreken! Alles kan nog zo mooi verwoord worden, maar het gaat ook om wederzijds vertrouwen in elkaar.

Als MSP-er ben je niet op zoek naar een Cloudprovider, maar meer naar een Cloudpartner. Eentje die je een state-of-the-art platform kan aanbieden, Eentje die met je meedenkt in de specifieke gevallen dat het nodig is. Eentje die je rechtstreeks kan bellen als je hulp nodig hebt. Eentje die flexibel is als je daar om vraagt.

Kortom gewoon een partner met de Hollandse mentaliteit, afspraak is afspraak.

Of zoals een klant het mooi verwoorde, “bij AllCloud koop je rust”

Dat is wat we zijn voor alle MSP-ers:

De Oer-Hollandse Cloudpartner.

 

Dave Faber

dave@allcloud.nl

P.S. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Stuur een mailtje en ik neem contact met je op.

Copyright 2024 | ALLCLOUD | All Rights Reserved | By Kop Digitaal